Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Ομιλητές της ΗμερίδαςΗ Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται στο πλέον ενδιαφέρον σημείο μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής.
Η θέση αυτή ενισχύεται από τις εν εξελίξει ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις - ανακατατάξεις, αλλά και από την εποπτεύουσα θέση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Μία θέση που εκτός των άλλων έχει και τεράστιο ενεργειακό ενδιαφέρον, με τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης και νότια – νοτιο-ανατολικά της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ. Προστιθέμενη αξία στην χώρα προσδίδουν οι ενεργειακοί αγωγοί που θα ξεκινούν από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα εμπλουτίζονται από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου και αναμένεται να παράσχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην Ευρώπη. 

Τόσο τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, όσο και η «πειρατική» πολιτική της «ασταθούς» Τουρκίας, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες και δυνητικούς κινδύνους τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει. 

Το υφιστάμενο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, οι ελληνοτουρκικές «σχέσεις», οι εξελίξεις στην Κύπρο, στο Ελληνικό Αιγαίο, την Θράκη, την Βαλκανική αλλά, την Ευρώπη και ευρύτερα την Μέση Ανατολή, θα αναλυθούν από έμπειρους διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης και αιτιολόγησης των όσων συμβαίνουν και απειλούν τον σύγχρονο Ελληνισμό, που βάλλεται από την Κύπρο έως και την Θράκη.

Στις 18 Μαρτίου 2017, στις 5 μ.μ. και στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Natassa» μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικούς (ο καθένας στον τομέα του) ομιλητές παρουσίασαν θέματα μείζονος ελληνικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, θα εστιάσουν στα προβλήματα και σκιαγράφησαν λύσεις.
Ο τίτλος της ημερίδας «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο» είναι ενδεικτικός του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της.

Ομιλητές της Ημερίδας ήταν οι: 

• Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβυς ε.τ., «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια»

• Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, Καθηγήτρια - πρώην Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης»

• Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής, «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα»

• Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια»

• Δρ. Ιωάννης Νομικός, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν προκαλούν νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή»

• Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, Ερευνητής - Δημοσιογράφος, «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό πολιτικό - δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»

• Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, «Το μεν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου